SZABADKA Táncszínház

Please try entering https://graph.facebook.com/1562440020694657/photos?fields=source,link,name,images,album&limit=1000 into your URL bar and seeing if the page loads.

 A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület felvállalta, hogy Vajdaságban létrehoz egy olyan táncegyüttest, amely színvonalas táncszínházi produkciókat hoz létre. Tagjai kiváló magyarországi és vajdasági táncosok. Az új társulat neve: SZABADKA TÁNCSZÍNHÁZ

Terveink között szerepel autentikus néptánc előadások, illetve tematikus művek létrehozása.

Az alkotók és a táncosok szerint nagy igény van egy autentikus néptáncon alapuló táncszínházi mű létrehozására, ahol dominál az eredeti néptánc, népzene, a viseletek és a történet is. Az alkotók egy furcsa történetet dolgoznak fel, amely történet a falu POSTÁSÁRÓL szól.

Egy falu és egy térség  lakóit ismerhetjük meg a postáson keresztül. A postás ugyanis mindenhová bekopog, levelet, csomagot, ajándékot, üzenetet és örömet hoz mindenki számára. Nem hagyományos lineáris történetépítés, hanem mozaikszerűen építkezik a darab. Különböző jelenetekre bontva aktualitások villannak meg egy-egy jeleneten belül, mint például a gyermekvállalás problémája, az egyre kevesebb születendő gyermek, a falvak elnéptelenedése, az elvándorlás. A realitástól kissé eltávolodva, a postás, jelenlegi víziónk szerint, átkerékpározik a múltba és a jövőbe is. Szeretnénk az értékeinkre, a hagyományainkra felhívni a figyelmet ezzel az előadásunkkal. Kevés manapság az az ember, akiben mélyen és kiirthatatlanul plántálva van a hivatástudat. Aki képes a saját kis önző lelkének óhajait félretenni, és egy magasabb cél érdekében cselekszik, akár önkéntelenül is. Aki egy hétköznapi emberből egyszerre csak hőssé tud válni, meghaladva eddig hitt képességeit. Ilyen tud lenni egy hivatalnok, egy rakodómunkás, egy kertész és jelen esetben egy postás is. Örkény István világhírű drámájában, a Tótékban is megjelenik ez a figura, ott kissé lecsökkent értelmi képességgel, jelezve talán azt, hogy sok esetben az együgyűség a dolgok lényegére tud erőteljesen rávilágítani.

Már javában a XXI. században járunk, a technikai fejlődésnek köszönhetően egy-egy gombnyomásra vagyunk egymástól, szeretteinktől. De vannak vidékek, ahová csak egy postás jut el, mágikus tájakon keresztül vándorolva, különleges emberekkel találkozva, velük együtt táncolva, énekelve, s ha kell megküzdve, hogy hőssé válhasson, hogy túlnőhessen önmagán és hogy bevégezze munkáját.

Koreográfusok: Mihályi Gábor, Gál Nóra, Farkas Tamás, Brezovszki Tamara, Brezovszki Roland, Németh Antal, Farkas Ágnes, Móricz Bence

Plakát: Baráth Attila
Énekszóló: Török Noémi
Jelmez és díszlet: Brezovszki Tamara
Zene: Lajkó Félix és Juhász zenekar
Fényterv: Mezei Zoltán

Rendező: Pálfi Ervin – Jászai-díjas

Szaktanácsadó: Mihályi Gábor – Harangozó Gyula-díjas, EuróPAS-díjas

Zenekarvezető: Juhász Gábor

Közreműködnek: A Szabadka Táncszínház tánckara és Magyar Állami Népi Együttes szólistái

Tánckarvezető: Farkas Tamás, Gál Nóra

Művészeti vezető: Brezovszki Roland

Postás plakát

Facebook API came back with a faulty result. You may be accessing an album you do not have permissions to access.