TALENTUM Gyermek és Ifjúsági Néptánctábor

https://youtube.com/watch?v=videoseries%3Flist%3DPLCUK5znQZibdZrT4SblDrs3QEv_0lJgq1

A szabadkai TALENTUM Tehetséggondozó Művészeti Egyesület 2013 óta minden évben megszervezi a TALENTUM Gyermek és Ifjúsági Néptánctábort Horgoson, a Túrú tanyán.

A tánc fontos szerepet töltött be a falusi ember életében. Át- meg átszőtte ünnepeit, de munkás hétköznapjait is gyakran színesebbé tette. A falusi fiatalság egyik legkedveltebb szórakozása volt a múltban. A táncalkalmak jelentették egyúttal a fiatalok ismerkedési lehetőségeit és az emberekkel való érintkezés társas formáit is. Fontos volt tehát, hogy mindenki tudjon táncolni. A tánchelyre a falu egész lakossága összejöhetett, fiatalok, házasok, idősebbek egyaránt. Ha nem is táncolt mindenki, de gyönyörködött a látványban. Megfigyelhették a fiatalok viselkedését, tánctudását, táncbeli magatartását. Az ilyen összejöveteleken a társas szórakozás volt a fő cél, és a tánc elsődleges szerepet töltött be. A különböző társas munkákhoz (fonó, kaláka) kapcsolódó táncalkalmakra elsősorban az elvégzendő feladat érdekében került sor. A társas kapcsolatok megteremtésének lehetősége és az összetett szórakozás (ének, zene, tánc, találós kérdések stb.) is vonzóvá tette az ilyen összejöveteleket. A táncolás sajátosságait sokban befolyásolták a különleges alkalmak, családi ünnepek, jeles napok, a paraszti munka szokásrendjének hagyományai. Mivel olyan műfajról van szó, amely (mint a nevében is benne van) szorosan kötődik a néptánchoz, ahol – köszönhetően a néptánc mozgalom komoly előtörténetének, szakmai megalapozottságának – már kialakult formája volt a továbbörökítésnek, mindjárt a kezdeteknél természetes volt a tanítás.

Elveszőben lévő magyarságtudatunk miatt meg kell tanítanunk a gyermekeket énekes és táncos anyanyelvükre. A nyári tánctáborok megszervezésével sokat tehetünk ennek érdekében. A gyermek és ifjúsági korosztályhoz tartozó fiatalság gyakran üdülés céljából választja ezt a kikapcsolódást és az unalmas nyári napok mozgalmasabbá válnak.

Kiváló előadók segítségével  elsajátítják, valamint továbbképzik magukat a néptáncban, népzenében és népdaléneklésben. Megismerkednek és elsajátítják a kézműves foglalkozásokat, részt vesznek honismereti, népművészeti és ismeretterjesztő előadásokon.

Az összpontosított és komplex oktatást biztosító nyári táborok kiváló lehetőséget biztosítanak a kapcsolat teremtésre és az ismerkedésen túl önállóságra, találékonyságra tanítja gyermekeinket. Az egész évi munkát megalapozza amit aztán a saját műhelyében kamatoztat.  

A társadalom számára hasznos embereket neveljünk-e, vagy boldog, boldogságra képes embereket; hogyan akarjuk ötvözni ezt a két szempontot.

Kodály Zoltán így vall: „Csak boldog emberből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország.”

Köztudott a zene jótékony és fejlesztő hatása a társas kapcsolatokra. A közösségben egyidejűleg átélt öröm – érzés erős kötődést, összetartozás – érzést hoz lére.
A Talentum tábor egyaránt biztosít összetartó népművészeti erőt kisiskolások és már majdnem felnőttek részére. A táborban mindennap oktatunk néptáncot  délelőtt 3 órát, délután 2 órát.

Szabadidős tevékenységként népi mesterségeket (bőrözés, nemezelés, agyagozás, kosárfonás, stb.). Esténként Táncház mulatság.

A magyarországi Örökség Gyermeknépművészeti Egyesület támogatja a rendezvényt.

A tábor szakmai vezetői: Brezovszki Tamara, Brezovszki Roland, Vass B. Tímea, Vass Endre

A következő néptáncoktatókkal dolgoztunk eddig:
– Lukács László, Lukács Haránt Eszter – Kecskemét a  Népművészet ífjú mesterei
– Farkas Tamás , Gál Nóra – Békéscsaba a Népművészet ífjú mesterei
– Fundák Kristóf, Kaszai Lili – Budapest Aranysarkatyús táncosok
– Dobsa Fodor Mónika, DobsaTamás – Ekecs (Szlovákia)
– Tóth Zoltán, Mihó Erika – Dusnok
– Ifj. Gazsó Tibor, Varga Viola – Királyhalma

Kézművesek: Sramm Tibor, Dimény Ibolya, Baranyi Annamária, Lévai Szófia, Kosányi Valéria, Erdélyi Olíviával

Zenekarok:
Juhász zenekar, Csalóka zenekar, Véka zenekar

Időpont: minden évben június végétől július elejéig
Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: sátrakban

Táborlakóink a következő településekről érkeztek: Szabadka, Hajdújárás, Palics, Ludas, Királyhalma, Feketics, Kanizsa, Békéscsaba, Szarvas, Szeged, Kecskemét, Kiskunhalas, Budapest,  Muzslya, Kishegyes, Bácskossuthfalva, Orosháza, Gyula, Nosza, Ada, Zenta, Horgos, Petőfiszállás, Kiskunfélegyháza

Ezen kívül: Kanada, Svédország, Románia